Natuuropleiding
Natuuropleiding bovenrand

Veelgestelde vragen

Natuuropleiding - Veelgestelde vragen

Algemeen

Voor jezelf! Bij ons ben je al 'iets' of 'iemand'. Wij beloven je geen coach diploma of verlangen dat jij je als vrijwilliger in gaat zetten. Als jij jezelf wilt verrijken met kennis en belevingen in de natuur, dan ben je bij ons aan het juiste adres! We nemen je graag mee!

Oeh, heb je effe? Hier komen de belangrijkste punten:
* We bieden alleen maar offline lessen aan. Hup, naar buiten dus!
* Onze lessen zijn ervaringsgericht. Zoveel mogelijk in de natuur en onder begeleiding van een Natuurdocent ervaringen opdoen.
* We beloven je dat onze lessen niet saai zijn en ook niet 'alternatief'.
* We hebben dan ook geen stoffige Natuurdocenten, maar jong van geest, energiek, enthousiast en gepassioneerd. Althans, dat vinden wij zelf ;-)

Nee, we bieden geen digitale lessen aan. Hoewel we daarmee een grotere groep mensen kunnen bereiken en het een slim verdienmodel is, kiezen we hier bewust niet voor. Hoe kun je over de natuur leren als je deze niet 'echt' ziet, ruikt, hoort en voelt? Hup, naar buiten dus!

Ai, wat jammer! Onze lessen zijn jammer genoeg niet in te halen, omdat we ze maar 1x per jaar aanbieden. Bij sommige lessen deelt de Natuurdocent hand-outs uit. We zien ook dat deelnemers elkaar helpen door bijvoorbeeld foto's te maken of informatie op te schrijven en zo de les over te dragen.

Helaas niet. In sommige natuurgebieden is een hond niet toegestaan en niet alle deelnemers vinden een hond even fijn. Vandaar dat we een hond niet toelaten in onze lessen.

Ja, in ons kikkerlandje (en de rest van de wereld) is het weer grillig! Bij regen gaan onze lessen gewoon door. We zijn het helemaal eens met de bekende slogan "slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel". Dat klinkt flauw, maar passende kleding kan daadwerkelijk het verschil maken om comfortabel naar buiten te gaan, bij elk weertype. Wanneer het gevaarlijk wordt is het een ander verhaal. Bij storm gaan we het bos niet in en ook met onweer is het onveilig om op pad te gaan. In dat geval kan de les niet doorgaan en wordt deze verzet.

Het gemis van een toilet is voor de meeste westerse mensen ongewoon en soms een beetje schrikken. We proberen daarom toilet mogelijkheden in te bouwen tijdens onze lesdagen. Soms kan dat op de locatie zelf en soms zorgen we dat we langs een toiletmogelijkheid komen. Er zijn ook lessen waarbij dit niet het geval is en dan gaan we echt back to basics. We willen zo min mogelijk impact maken op de natuur, dus vragen we je om hier goed over na te denken en te kijken wat voor jou handig is (plastuit, schepje, afvalzakje, etc.).

We vinden de groepsgrootte belangrijk. Te grote groepen zijn vaak niet fijn voor zowel de groep als de Natuurdocent. Te kleine groepen kan soms ook weer niet wenselijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat we met de kosten uitkomen. De kosten willen we zo laag mogelijk houden, maar hierdoor is een minimum aantal deelnemers noodzakelijk.
In principe is het minimale aantal deelnemers 7 en het maximale aantal deelnemers 15.

Onze lessen zijn zo georganiseerd, dat een gemiddeld fit mens goed mee kan doen. Vaak is er in een les een wandeling, al dan niet met de nodige stopmomenten. De langste wandeling is 15 km, in onze jaaropleiding. Het tempo stemmen we af op de groep en ook de stopmomenten gaan in overleg. Het is altijd mogelijk om een wandeling eerder af te buigen indien nodig. Twijfel je? Neem vooral even contact met ons op!

Het is niet de bedoeling om een introducé mee te nemen naar een les, zowel in de modules niet als in de jaaropleiding. We vinden het belangrijk dat er continuïteit is in de groep en werken graag aan het groepsproces. Daarom vinden we het belangrijk dat deelnemers zo min mogelijk afzeggen en - hoe gezellig en leerzaam ook - laten we introducés niet toe.

Betalen

Nee, hier zijn we heel stellig in. Geen early bird korting of last minutes. De ene deelnemer heeft dan meer betaald dan de ander, dat vinden we niet eerlijk. Anderzijds houden we de kosten zo laag als we kunnen waardoor er ook geen ruimte voor korting is. Liever voor iedereen een zo laag mogelijke prijs, dan dat de een (te) veel betaalt en de ander wel de korting pakt. Geen marketing stunts bij ons ;-)

Helaas niet. Om gebruik te maken van het STAP-budget moet een opleiding geaccrediteerd zijn. Dat kost (jaarlijks) veel geld, maar geeft wat ons betreft geen garanties over de kwaliteit van de opleiding. Daarom is onze opleiding niet geaccrediteerd en komt daardoor ook niet in aanmerking voor het STAP-budget. We willen dat geld geen drempel hoeft te zijn om deel te nemen. Mocht dit toch zo zijn, neem dan contact met ons op over de mogelijkheden van een betalingsregeling.

Jazeker! We proberen alle kosten zo laag mogelijk te houden. Hiermee willen we de financiële drempel zo laag mogelijk maken. We nemen het liefste iedereen mee de natuur in! Zijn de kosten toch een probleem, dan denken we graag met je mee. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van een betalingsregeling.

Helaas kunnen we geen korting geven door gemiste lessen. Het maakt hierbij niet uit of dit vooraf al bekend is of door onvoorziene omstandigheden. Voor onze kosten maakt het namelijk geen verschil, bepaalde kosten zijn vast, zoals het huren van een locatie of de inzet van een natuurdocent.

Jaaropleiding

Als het nog lente is (en dus het eerste blok van de opleiding), dan kan het vaak nog wel. Het heeft niet onze voorkeur, want vanaf de eerste les gaan we bouwen wat betreft de lessen, informatie en de groep. Later instappen kan onrustig zijn, maar onmogelijk is het niet. Neem even contact met ons op om te overleggen!

Iedere deelnemer deelt tijdens de laatste les van de jaaropleiding iets over haar/zijn ervaringen gedurende de opleiding. Dat kan iets over persoonlijke groei zijn, een terugblik op het jaar, een les die indruk heeft gemaakt, een onderwerp waarmee je na de opleiding verder wilt of iets anders. Iedereen doet dat op een manier die bij haar/hem past: een traditionele PowerPoint (wel een beetje saai, maar het kan ;-) ), een fotoserie, een gedicht of een gerecht. Het maakt niet uit, wat je doet is goed en we maken er met elkaar een feestelijke laatste dag van!

Een enkele keer kan een Natuurdocent vragen om iets kleins voor te bereiden voor de les, dan informeren we je op tijd. Maar we weten ook dat de realiteit is dat mensen druk zijn en er soms niet aan toe komen, dat is aan jou. Wij geloven er in dat de lessen vanzelf doorwerken: ineens valt dat vogeltje je op, kijk je anders naar die ene plant of naar jezelf.

Het rooster kan nog wijzigen tot de start van de aankomende jaaropleiding, maar uiteraard proberen we 'm zo snel als mogelijk definitief te maken! Als de jaaropleiding is gestart willen we niets meer wijzigen, tenzij door overmacht (ziekte, weer of andere onvoorziene zaken).

Ja en nee. Hoewel Natuuropleiding de lunch niet zelf verzorgt, geniet je wel van de gerechten van je groepsgenoten en de docent. Daar kiezen we niet zomaar voor (bijvoorbeeld om kosten te besparen of omdat we dat gezellig vinden) maar omdat we voeding een essentieel onderdeel vinden van de jaaropleiding.
Vaak staan we niet meer stil bij de seizoenen en wat daarmee van nature in onze omgeving voorkomt. Tegenwoordig kopen we bijvoorbeeld het hele jaar rond paprika's en van een avocado kijken we niet meer op. Voeding is onlosmakelijk verbonden met de natuur en daarom kiezen we voor een gemeenschappelijke (potluck) lunch. Deze kunnen de deelnemers en de docent zelf van tevoren bereiden en naar de lesdag meenemen. Kleine gerechten, die zeker niet ingewikkeld hoeven te zijn. Het bereiden van een gerecht zorgt ervoor dat je alvast bezig bent met de lesdag en nadenkt over je groepsgenoten. Het samen eten van alle gerechten maakt nieuwsgierig naar nieuwe gerechten en zorgt voor verbinding onderling. Soms kan een dieet of allergie als lastig worden ervaren en tegelijkertijd daagt het uit om anders naar voeding te kijken en ermee om te gaan.

Modules

Een module is een reeks lessen over één specifiek onderwerp. Het aantal lessen kan verschillen, bij sommige modules zijn dat er bijvoorbeeld 3 en bij andere zijn dat er 6. Tijdens een module ga je dieper in op dit ene onderwerp.

Niet helemaal. In de jaaropleiding staat er iedere lesdag een ander onderwerp centraal. Aspecten uit die lesdag komen zeker terug in de module, maar veel meer dan dat. Omdat er meer tijd is voor dat ene onderwerp kan er uitgeweid worden en is er ruimte om bijvoorbeeld vanuit meerdere kanten het onderwerp te onderzoeken. Hierdoor krijg je een veel breder en completer beeld over dat onderwerp.

De modules zijn sinds dit jaar nieuw bij Natuuropleiding! Er wordt hard gewerkt om deze tot in de puntjes voor te bereiden en pas dan kun je je inschrijven. De onderwerpen waar we mee bezig zijn kun je wel al zien.