Natuuropleiding
Natuuropleiding bovenrand

Veelgestelde vragen

Natuuropleiding - Veelgestelde vragen

Algemeen

Voor jezelf! Bij ons ben je al 'iets' of 'iemand'. Als jij jezelf wilt verrijken met kennis en belevingen in de natuur, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Een veelgehoord argument: iedere twee weken een dikke streep in je agenda! Computer weg, telefoon uit en met een fijne groep gelijkgestemden de natuur in. Klinkt goed, toch!? We nemen je graag mee!

Oeh, heb je effe? Hier komen de belangrijkste punten:
* Zover wij weten bestaat er geen andere basisopleiding zoals deze :-)
* We bieden alleen maar offline lessen aan. Hup, naar buiten dus!
* Onze lessen zijn ervaringsgericht. Zoveel mogelijk in de natuur en onder begeleiding van een Natuurdocent ervaringen opdoen.
* We beloven je dat onze lessen niet saai zijn en ook niet 'alternatief'.
* We hebben dan ook geen stoffige Natuurdocenten, maar jong van geest, energiek, enthousiast en gepassioneerd. Althans, dat vinden wij zelf ;-)

Nee, we bieden geen digitale lessen aan. Hoewel we daarmee een grotere groep mensen kunnen bereiken en het een slim verdienmodel is, kiezen we hier bewust niet voor. Hoe kun je over de natuur leren als je deze niet 'echt' ziet, ruikt, hoort en voelt? Hup, naar buiten dus!

Ja, in ons kikkerlandje (en de rest van de wereld) is het weer grillig! Bij regen gaan onze lessen gewoon door. We zijn het helemaal eens met de bekende slogan "slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel". Dat klinkt flauw, maar passende kleding kan daadwerkelijk het verschil maken om comfortabel naar buiten te gaan, bij elk weertype. Wanneer het gevaarlijk wordt is het een ander verhaal. Bij storm gaan we het bos niet in en ook met onweer is het onveilig om op pad te gaan. In dat geval kan de les niet doorgaan en wordt deze verplaatst. We checken dit ook altijd bij de groep (en docent) waar iedereen zich goed bij voelt.

Onze lessen zijn zo georganiseerd, dat een gemiddeld fit mens goed mee kan doen. Regelmatig is er een wandeling tijdens de les, meestal met voldoende stopmomenten. De langste wandeling is ca. 12 km. Het tempo stemmen we af op de groep en ook de stopmomenten gaan in overleg. Het is altijd mogelijk om een wandeling eerder af te buigen indien nodig. Twijfel je? Neem vooral even contact met ons op!

Betalen

Nee, hier zijn we heel stellig in. Geen early bird korting of last minutes. Dat de ene deelnemer meer zou betalen dan een ander vinden wij een oneerlijk concept. Anderzijds houden we de kosten zo laag als we kunnen waardoor er ook geen ruimte voor korting is. Liever voor iedereen een zo laag mogelijke prijs, dan dat de een (te) veel betaalt en de ander wel de korting pakt. Geen marketing stunts bij ons ;-)

Jazeker! We proberen alle kosten zo laag mogelijk te houden. Hiermee willen we de financiële drempel zo laag mogelijk maken. We nemen het liefste iedereen mee de natuur in! Zijn de kosten toch een probleem, dan denken we graag met je mee. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van een betalingsregeling.

Helaas kunnen we geen korting geven door gemiste lessen. Het maakt hierbij niet uit of dit vooraf al bekend is of door onvoorziene omstandigheden. Voor onze kosten maakt het namelijk geen verschil, bepaalde kosten zijn vast, zoals het huren van een locatie of de inzet van een Natuurdocent.

Opleiding

In mei zijn er 2 aaneengesloten lesdagen in Zeeland. Vanwege de afstand én voor de groepsbinding organiseren wij 1 overnachting tussen deze lessen. We slapen in basic trekkershutten, prachtig gelegen aan het water, met eigen bedden en een keukentje. Hiervoor neem je alleen je slaapzak en andere gangbare eigen spullen mee. Het eten verzorgen we (net als met de lunches) met elkaar. Een bijzonder weekend en een van de hoogtepunten in de opleiding!

Ai, wat jammer! Onze lessen zijn jammer genoeg niet in te halen, omdat we ze maar 1x per jaar aanbieden, tenzij er een tweede groep is. In dat geval kun je soms en altijd in overleg(!) de les met hetzelfde onderwerp inhalen op de andere lesdag. Dat doen we uiteraard liever niet, vanwege de groepsdynamiek en -veiligheid. En soms kan het niet vanwege bijvoorbeeld de locatie. Willekeurig een les inhalen is sowieso niet mogelijk en ook een jaar later kun je een les niet inhalen, dat zou de groepen erg rommelig maken.
We zien ook dat deelnemers elkaar helpen door bijvoorbeeld foto's te maken of informatie op te schrijven en zo de les over te dragen.

Helaas niet. In sommige natuurgebieden is een hond niet toegestaan en niet alle deelnemers vinden een hond even fijn. Vandaar dat we een hond niet toelaten in onze lessen.

Als het nog lente is (en dus het eerste blok van de opleiding), dan kan het vaak nog wel. Het heeft niet onze voorkeur, want vanaf de eerste les gaan we bouwen wat betreft de lessen, informatie en de groep. Later instappen kan onrustig zijn, maar onmogelijk is het niet. Neem even contact met ons op om te overleggen!

Iedere deelnemer deelt tijdens de laatste les iets over haar/zijn ervaringen gedurende de opleiding. Dat kan iets over persoonlijke groei zijn, een terugblik op het jaar, een les die indruk heeft gemaakt, een onderwerp waarmee je na de opleiding verder wilt of iets anders. Iedereen doet dat op een manier die bij haar/hem past: een traditionele PowerPoint (wel een beetje saai, maar het kan ;-) ), een fotoserie, een gedicht of een gerecht. Het maakt niet uit, wat je doet is goed en we maken er met elkaar een feestelijke laatste dag van!

Een enkele keer kan een Natuurdocent vragen om iets kleins voor te bereiden voor de les, dan informeren we je op tijd. We weten ook dat de realiteit is dat mensen druk zijn en er soms niet aan toe komen, dat is aan jou. Wij geloven er in dat de lessen vanzelf doorwerken: ineens valt dat vogeltje je op, kijk je anders naar die ene plant of naar jezelf.

Het rooster kan tussentijds altijd nog wijzigen. Iedere zomer proberen we het rooster op de website te plaatsen voor nieuwe deelnemers. We proberen altijd als eerste om de data vast te leggen, zodat je die in je agenda kunt vrijhouden. Locaties kunnen soms veranderen en de lessen zelf kunnen nog wel eens ruilen. Houd het rooster op de website dus goed in de gaten of er niet iets wijzigt! Of neem contact met ons op om te checken hoe definitief een les is.

Ja en nee. Hoewel Natuuropleiding de lunch niet zelf verzorgt, geniet je wel van de gerechten van je groepsgenoten en de docent. Daar kiezen we niet zomaar voor (bijvoorbeeld om kosten te besparen of omdat we dat gezellig vinden) maar omdat we voeding een essentieel educatief onderdeel vinden.
Vaak staan we niet meer stil bij de seizoenen en wat daarmee van nature in onze omgeving voorkomt. Tegenwoordig kopen we bijvoorbeeld het hele jaar rond paprika's en van een avocado kijken we niet meer op. Voeding is onlosmakelijk verbonden met de natuur en daarom kiezen we voor een gemeenschappelijke (potluck) lunch. Deze kunnen de deelnemers en de docent zelf van tevoren bereiden en naar de lesdag meenemen. Kleine gerechten, die zeker niet ingewikkeld hoeven te zijn. Het bereiden van een gerecht zorgt ervoor dat je alvast bezig bent met de lesdag en nadenkt over je groepsgenoten. Het samen eten van alle gerechten maakt nieuwsgierig naar nieuwe gerechten en zorgt voor verbinding onderling. Soms kan een dieet of allergie als lastig worden ervaren en tegelijkertijd daagt het uit om anders naar voeding te kijken en ermee om te gaan.

Het gemis van een toilet is voor de meeste westerse mensen ongewoon en soms een beetje schrikken. We proberen daarom toilet mogelijkheden in te bouwen tijdens onze lesdagen. Soms kan dat op de locatie zelf en soms zorgen we dat we langs een toiletmogelijkheid komen. Er zijn ook lessen waarbij dit niet het geval is en dan gaan we echt back to basic. We willen zo min mogelijk impact maken op de natuur, dus vragen we je om hier goed over na te denken en te kijken wat voor jou handig is (plastuit, schepje, afvalzakje, etc.).

We vinden de groepsgrootte belangrijk. Te grote groepen zijn vaak niet fijn voor zowel de groep als de Natuurdocent. Te kleine groepen kan soms ook weer niet wenselijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat we met de kosten uitkomen. De kosten willen we zo laag mogelijk houden, maar hierdoor is een minimum aantal deelnemers noodzakelijk.
Het minimale aantal is 8 personen en het maximale 15 personen.

Nee, het is niet de bedoeling om een introducé mee te nemen naar een les. We vinden het belangrijk dat er continuïteit is in de groep en werken graag aan het groepsproces. Daarom vinden we het belangrijk dat deelnemers zo min mogelijk afzeggen en - hoe gezellig en leerzaam ook - laten we introducés niet toe.